Op zoek naar verhalen die zich willen laten vertellen

Het (IJssel)landschap ligt vol verhalen, verhalen die ongeduldig wachten om verteld te mogen worden. We zijn op zoek naar pachters, huurders, bewoners, wandelaars, genieters van het IJssellandschap om te vertellen wat het landschap voor ze betekent. Zou je je willen laten interviewen door een van onze verhalenverzamelaars, laat het ons weten! Natuurlijk gaan we ook vanuit de organisatie op zoek  naar de verhalen, wellicht wordt je dus binnenkort wel benaderd met de vraag of je mee wil doen.

Recent hebben we een vrijwilligersvacature uitgezet voor enthousiaste schrijvers (in spé) die zich  willen inzetten om de verhalen te verzamelen. De deelnemers aan het verhalenproject krijgen eerst een cursus aangeboden van drie avonden door van Ewout van der Horst, historicus en schrijver van diverse boeken over Salland,  en gaan daarna op pad het landschap in op zoek naar mensen met hun verhaal. Het aantal aanmeldingen voor deze vrijwilligersfunctie heeft ons enorm verrast; de mailbox stroomde vol met aankomende verhalenverzamelaars die zich willen inzetten om de verhalen uit het landschap te verwoorden. Geweldig!! We starten 8 mei met max 10 deelnemers maar we hadden zo nog drie cursussen kunnen vullen. (De cursus is dan ook VOL geboekt – reageren op de vacature is niet meer zinvol).

Verhalen over verleden, heden en toekomst
‘Guus de geit werd voor het wagentje gespannen en dan raceten we gierend van de lach door het park, tot groot ongenoegen van onze moeder’ zo vertelt mevrouw Copijn, oud bewoonster van landgoed De Haere in Olst. Een mooi voorbeeld van een verhaal op een plek die van waarde is en die het verdient om aan een breed publiek vertelt te worden. Want wie woonden vroeger op het landgoed en hoe ging het er toen aan toe? Wat betekende de omgeving en wat droegen ze er aan bij? Het gaat overigens niet alleen om het verleden maar zeker ook over het heden en de toekomst. Waarom bijvoorbeeld neemt een boer een bepaalde beslissing en wat komt daar bij kijken of waarom jaagt een jager eigenlijk? Verhalen die wellicht vermakelijk zijn maar ons  ookdoen realiseren dat het landschap om ons heen van grote waarde is en dat we daar met z’n allen goed voor horen te zorgen zodat mens en dier er nog tot in lengte van dagen van kunnen genieten.

Fietsen
De verzamelde verhalen worden onder meer onderdeel van een groter geheel waarvan het  ontwikkelen van fietsroutes door het IJssellandschap een belangrijk onderdeel is. Ook worden de verhalen gekoppeld aan de al bestaande Hazepad wandelroutes en zijn verhalen ook belangrijk voor IJssellandschap om te bewaren. Natuurlijk spelen ook website, nieuwsbrieven en social media een rol in het verspreiden van de verhalen. De meeste verhalen worden schriftelijk opgetekend. De bedoeling is daarnaast dat een aantal verhalen wordt vertaald naar geluid en beeld. Zo zijn de verhalen geschikt voor diverse doelgroepen en kennen ze een breed bereik.

Dus, heb je een verhaal (en ja, iedereen heeft een verhaal!) en wil je meewerken aan het project om zodoende je bedrijf onder de aandacht te brengen, een bijzondere gebeurtenis of je liefde voor het landschap te delen. Laat het ons weten! Jet Nieboer j.nieboer@ijssellandschap.nl 06-30335588. Een van onze enthousiaste vrijwilligers komt dan bij je langs om het verhaal te ‘halen’.