Uiterwaardengebied

Uiterwaardengebied

Observatorium 

Kunst bij Keizersrande

‘Observatorium Keizersrande’ is onderdeel van het project ‘Kunst bij Keizersrande’, waarbij verschillende permanente kunstwerken in de openbare ruimte worden gerealiseerd in opdracht van stichting Keizersrande. Zij vertellen het verhaal van de iets verderop gelegen Natuurderij Keizersrande, waar op een nieuwe manier ‘geboerd’ wordt. Hierbij staan waterveiligheid, natuurbeheer en een ‘beleefbaar’ landschap centraal. De kunstwerken maken de oude en nieuwe historie van het gebied op een verrassende manier toegankelijk voor een breed publiek.

Beeldend kunstenaar Krijn de Koning maakte rondom de ruïne van een oud steenfabriekje een bijzondere verblijfplaats. Het is een observatorium voor de wandelaar, vanwaar de weidse omgeving van de IJssel kan worden bekeken. Op deze plek contrasteert het verval van het steenfabriekje met de maakbaarheid van het landschap (Ruimte voor de Rivier). Juist daarom koos de kunstenaar ervoor de ruïne te behouden, als het ware in te lijsten en zo een ode aan het steenfabriekje te brengen. De omlijsting en de doorkijkjes die zo gecreëerd zijn, stuurt de blik op een bijzondere manier richting het landschap. Vanuit het uitkijkpunt, gelegen op de grens van de lage en de hoge uiterwaarden, stapt de bezoeker vanuit de ruïne het weidse, nieuw aangelegde landschap in.

Financiering en partners

Het Observatorium is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de provincie Overijssel, IJssellandschap en het Europese subsidieproject ALFA. Onder leiding van Rijkswaterstaat Ruimte voor de Rivier delen Europese partners kennis in het ALFA-project over hoogwaterveiligheid. Stichting Keizersrande is een van deze Europese partners. De provincie Overijssel en Rijkswaterstaat zijn twee belangrijke partners van Ruimte voor de Rivier Deventer. Mede tot stand gekomen dankzij Loeffen Advies.

Kunstwerk Binnenvaart

Marieke de Jong 

In de buurt van Natuurderij Keizersrande is het kunstwerk ‘Binnenvaart’ van kunstenares Marieke de Jong www.mariekedejong.nl geplaatst. Het kunstwerk is aangekocht door IJssellandschap nadat het onderdeel was van een tentoonstelling in het kader van alle veranderingen voorvloeiend uit het project Ruimte voor de Rivier (uitgevoerd door het Kunstenlab Deventer). 8 Kunstenaars konden hun visie geven op de veranderende relatie tussen de stad en de rivier in een beeld of installatie.

Binnenvaart van De Jong was in het kader van deze tentoonstelling o.a. te bewonderen in het Worpplantsoen bij Deventer, bij de Haere in Olst en in Dalfsen en staat nu permanent langs de IJssel in de uiterwaarden bij Natuurderij Keizersrande in Diepenveen.Binnenvaart geeft de ontmoeting tussen water en huis weer in een sculptuur dat zowel een huis als een boot uitbeeld. Het object is opgebouwd als een driedimensionale tekening. De transparante constructie vormt een veranderend subtiel lijnenspel al naar gelang welke positie de kijker ten opzichte van het beeld inneemt.