Boerderij de Voorhorst

(Verhalenpaal 6. Voorhorsterweg Heeten)

De Voorhorst

De Voorhorst is al meer dan 600 jaar oud. Het mag dan één van de oudste boerderijen zijn in deze streek, het melkveebedrijf dat er in huist wordt op eigentijdse wijze gerund door de familie Grotentraast.

Van gemengd naar melkvee

Sinds 1995 runt Gerhard de boerderij met zijn vrouw Rianne. De boerderij is sinds 1919 in het bezit van de familie toen Gerhards grootvader er begon met verschillende dieren en het verbouwen van aardappelen. Nu is het puur een melkveebedrijf, met 90 koeien van gemiddelde grootte. ‘Mijn hart ligt nou eenmaal bij het melkvee,’ zegt Gerhard.

Melkrobot

Het werk op de boerderij lijkt allang niet meer op het werk zoals Gerhards voorouders dat deden. Het grootste verschil? ‘Het harde werken,’ stelt Gerhard. ‘In de tijd van mijn vader en grootvader was het lichamelijk heel zwaar werk. En het ging altijd maar door.’ Rianne: ‘Toen we de boerderij overnamen, werkten we nog met een melkmachine. De melkrobot die we nu hebben, maakt dat we flexibeler met onze tijd om kunnen gaan. We gaan nu ook rustig op vakantie. Maar niet langer dan een week. Dan willen we weer terug naar onze koeien.’

Door de automatisering heeft Gerhard, net als veel van zijn collega’s, tijd voor activiteiten naast het werk. ‘Ik verbreed graag mijn blik. Daarom geef ik ondermeer praktijkles en neem ik examens af op de agrarische opleidingen van Landstede.’

Bewuste consumenten

Wat ook anders is, is dat Rianne en Gerhard zich inzetten om de kennis over het boerenbedrijf  bij consumenten te vergroten. Ze doen mee aan ‘Salland boert en eet bewust’ een initiatief dat boeren en de samenleving met elkaar verbindt. En mensen zijn van harte welkom op het erf. Gerhard: ‘ik vertel graag wat er allemaal nodig is voordat de melk gedronken kan worden. En ik kan dan soms wat misverstanden uit de weg helpen. Wij hebben geen biologisch bedrijf maar onze koeien lopen toch buiten. Dat begrijpen de mensen soms niet. Dus dan leg ik uit dat wij ook goed voor ons vee zorgen. Dat is goed voor de koeien en ook voor het product voor de mensen.’

Toekomst

Nog een laatste verschil met vroeger is dat het niet vanzelfsprekend is dat hun kinderen na hun opleiding direct de boerderij overnemen. ‘We vinden het belangrijk dat zij eerst om zich heen gaan kijken, meer van de wereld te gaan zien voordat ze de keus maken om het bedrijf al dan niet voort te zetten,’ zegt Rianne. ‘Je moet eerst van de boerderij weg zijn, zodat je er bij terugkomst met een frisse blik naar kan kijken.’

Salland Boert en Eet bewust verbindt boeren met de samenleving onder andere door voorlichting en het organiseren van diverse evenementen. www.sallandboerteneetbewust.nl

(met dank aan verhalenvangster Nienke Harmsen)

Bij de foto @astridvanloo:

Gerhard en Rianne voor de Voorhorst, een van de oudste boerderijen van IJssellandschap. De eerste vermelding is uit 1450. De grens Deventer – Raalte loopt dwars door de boerderij.